Αρχή!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Βαθυκλέους 1, 2431076623, mail@1epal-esp-trikal.tri.sch.gr Δευτέρα-Παρασκευή: 17:20-20:40

Έξυπνη επιλογή !!!

Κάντε κλικ εδώ για φωτογραφικό υλικό

ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ (George Santayana - Iσπανοαμερικανός φιλόσοφος, δοκιμιογράφος, ποιητής και μυθιστοριογράφος)

28η Οκτωβρίου 1940: Οι προσωπικές μαρτυρίες επιζησάντων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τιμώντας την εθνική επέτειο, ανατρέξαμε στο ιστορικό παρελθόν. Μετά από τον χαιρετισμό του υποδιευθυντή, κου Αθανάσιου Βαλκανιώτη ακολούθησε η ανάγνωση του πρακτικού από την καθηγήτρια κα Λίλα Μανίκα και η επίδοση βραβείων και αριστείων προόδου στους μαθητές που αρίστευσαν.
Στη συνέχεια η φιλόλογος κα Χαρά Ρουσουλιώτη και οι μαθητές της Α΄τάξης, Χριστόφορος Ξανθόπουλος και Θανάσης Σούλτης παρουσίασαν σύντομα αλλά περιεκτικά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940, τους σημαντικότερους σταθμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξία των προσωπικών μαρτυριών των επιζησάντων από τον πόλεμο. Συγκεκριμένα, η πρώτη μαρτυρία ήταν του Αργύρη Σφουντούρη, επιζήσαντα από την εξόντωση του πληθυσμού του Διστόμου, το 1943. Ο Αρ. Σφουντούρης που ως τετράχρονο παιδί βίωσε τον απόλυτο πόνο, μετέτρεψε την τραυματική εμπειρία του σε όπλο διεκδίκησης των ελληνικών αποζημιώσεων συγκινώντας ακόμα και το γερμανικό λαό. https://www.youtube.com/watch?v=HocudmME6Wc
Η δεύτερη μαρτυρία -μέσα από ένα dvd, δημιουργία του ιδρύματος για το ολοκαύτωμα Yad Vashem- αφορούσε τον εικοσάχρονο τότε Οββαδία Μπαρούχ, επιζήσαντα από τα στρατόπεδα εξόντωσης, Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μαουτχάουζεν. Μέσα από την προσωπική αφήγηση του μάρτυρα ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας τα απάνθρωπα βασανιστήρια, τα καταναγκαστικά έργα, τα ιατρικά πειράματα, ο υποσιτισμός μέχρι θανάτου, με τελικό στόχο την εξόντωσή. https://abravanel.wordpress.com/?/film-shoah-survivors-sal?/
Κλείνοντας την παρουσίαση η κα Ρουσουλιώτη τόνισε την αξία της ιστορικής μνήμης επισημαίνοντας πως σε κάθε ελληνική οικογένεια υπήρξε ένας τουλάχιστον πρόγονος είτε στρατιώτης στον πόλεμο του ?40 είτε μέλος της Εθνικής Αντίστασης. Οφείλουμε, λοιπόν, να μη σπιλώνουμε τη μνήμη τους με πράξεις και ιδεολογίες αταίριαστες με τη βαριά κληρονομιά που κουβαλάμε ως λαός. «Ας είναι η μνήμη μας αγάπη» όπως ο τίτλος του ντοκιμαντέρ για τον Οββαδία Μπαρούχ.
Επιμέλεια: Χαρά Ρουσουλιώτη

Επίσημη ιστοσελίδα Esaw

 

 

Παρουσίαση 1ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2016-2018

 

Προγραμμα Erasmus+ P@LS

 

Βασίλης Βαρσάνης: Το Εσπ. ΕΠΑΛ Τρικάλων αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αξίας της Δια Βίου Μάθησης

Προγραμμα Erasmus+ ESAW

 

Comenius Project

Copyright © 2020 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρκάλων Rights Reserved.