Αρχή!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Βαθυκλέους 1, 2431076623, mail@1epal-esp-trikal.tri.sch.gr Δευτέρα-Παρασκευή: 17:20-20:40

Έξυπνη επιλογή !!!

 

Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης

Το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων τίμησε τη Δευτέρα 16/11/2015 την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ένα αφιέρωμα στα γεγονότα της ταραγμένης εποχής της δικτατορίας και στην κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση που ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Προβλήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βίντεο ξεκινώντας με το μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει τη ''Ρωμιοσύνη'' στο Πολυτεχνείο την ημέρα της επετείου ενός χρόνου μετά από τα γεγονότα της εξέγερσης (1974).

Η κ. Λίλα Μανίκα, η οποία επιμελήθηκε τη σημερινή εκδήλωση, με μια σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στα ταραγμένα χρόνια της δικτατορίας και στο χρονικό της εξέγερσης έως την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη στο οποίο με τη δική του ματιά και κάμερα αποτύπωσε τα επτά «πέτρινα» χρόνια της δικτατορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=cjusg4UCeDg

Ακούσαμε την εξομολόγηση του οδηγού του άρματος που γκρέμισε την ιστορική πύλη στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973 νιώθοντας ήρωας, για να αναθεωρήσει μετά από χρόνια και να πληρώσει με εφιάλτες και ντροπή το τίμημα για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Είδαμε επίσης ένα βίντεο αφιερωμένο στους νεκρούς εκείνων των ημερών με τον αριθμό να ανέρχεται σε 24 σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών το 2003.

https://www.youtube.com/watch?v=8tZwg5GnQKw

Μια όμορφη στιγμή που αποδόθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία ήταν η απαγγελία του ποιήματος ??Φοβάμαι?? του Μανώλη Αναγνωστάκη από τη μαθήτρια Σωτηρία Σδράλια και του ??Ένα παιδί αφηγείται?? του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή από τη μαθήτρια Λεμονιά Ρίζου.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πάντα επίκαιρο. Στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο του 1973 θα αποτελεί πάντα ένα από τα πιο βασικά και μεγαλειώδη κεφάλαια.
Για χρήση όχι μόνο εθνική αλλά και παγκόσμια.

Επίσημη ιστοσελίδα Esaw

 

 

Παρουσίαση 1ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2016-2018

 

Προγραμμα Erasmus+ P@LS

 

Βασίλης Βαρσάνης: Το Εσπ. ΕΠΑΛ Τρικάλων αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αξίας της Δια Βίου Μάθησης

Προγραμμα Erasmus+ ESAW

 

Comenius Project

Copyright © 2020 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρκάλων Rights Reserved.