Αρχή!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Βαθυκλέους 1, 2431076623, mail@1epal-esp-trikal.tri.sch.gr Δευτέρα-Παρασκευή: 17:20-20:40

Έξυπνη επιλογή !!!

Κάντε κλικ εδω για φωτογραφικό υλικό

"Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος......."όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους, γιορτάζουμε σήμερα, γιορτή μεγάλη, γιορτή τριπλή, τιμούμε τρεις διαχρονικές πνευματικές μορφές, επαναστατικές, πρωτοπόρες, καινοτόμες για την εποχή τους, που φωτίζουν το πάνθεον των εκπροσώπων των ελληνικών γραμμάτων. Το Βασίλειο το Μέγα, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Παρόλο που ο καθένας τους έχει ιδιαίτερη γιορτή μέσα στο έτος, καθιερώθηκε όμως από το 1100 μχ, και τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αλέξιο Κομνηνό, να γιορτάζονται ξανά και οι τρεις μαζί στις 30 Ιανουαρίου, και αυτό, γιατί κάποτε οι χριστιανοί διχάστηκαν, για το ποιος από τους Τρεις Ιεράρχες είναι ο πρώτος και καλύτερος, δημιουργήθηκε θόρυβος και σχίσμα μεταξύ των χριστιανών. Η Εκκλησία τότε όρισε να γιορτάζονται και να τιμώνται και οι τρεις μαζί για την ενότητα των πιστών, γιατί μαζί αγωνίστηκαν για τη διάσωση και τη διάδοση του χριστιανισμού. Το 1838 δε, εκτός από θρησκευτική γιορτή, καθιερώνεται και ως γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Γι' αυτό και όλη η σπουδάζουσα νεολαία της πατρίδας μας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων μέχρι τους φοιτητές των πανεπιστημίων τιμά αυτή την ημέρα και γιορτάζει τη μνήμη των οικουμενικών αυτών δασκάλων, θέτοντάς την ως αργία!

Υπήρξαν προστάτες των αδυνάτων και της κτίσης αλλά και άριστοι ερμηνευτές των θείων διδαγμάτων του Χριστού. Μιλούν και διδάσκουν ως μελίρρυτοι ρήτορες. Καταρρίπτουν τις ασέβειες των ασεβών αυτοκρατόρων και τις αιρέσεις των αιρετικών. Τρέφουν πεινασμένους, ντύνουν γυμνούς, θεραπεύουν αρρώστους και προστατεύουν αδύναμους. Νουθετούν, διαπαιδαγωγούν και μορφώνουν με τα νάματα της λειτουργίας τους και της διδασκαλίας τους.

Έλαμψαν στην εποχή τους, λάμπουν και σήμερα ως άγιοι, ως επιστήμονες, ως αναμορφωτές της οικουμένης, ως συγγραφείς αξεπέραστοι, ως άνθρωποι της θυσίας, της αγάπης και της πνευματικής ομορφιάς.Οι Τρεις Ιεράρχες ονειρεύτηκαν ένα κόσμο ανθρώπων με παιδεία, που τους αφορά ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, είναι ενεργά μέλη, αγωνίζονται για ένα κόσμο στον οποίο επικρατεί η ελευθερία η αμοιβαιότητα και η δικαιοσύνη. Ας γίνουν πρότυπά μας!

Επίσημη ιστοσελίδα Esaw

 

 

Παρουσίαση 1ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2016-2018

 

Προγραμμα Erasmus+ P@LS

 

Βασίλης Βαρσάνης: Το Εσπ. ΕΠΑΛ Τρικάλων αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αξίας της Δια Βίου Μάθησης

Προγραμμα Erasmus+ ESAW

 

Comenius Project

Copyright © 2020 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρκάλων Rights Reserved.