Αρχή!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Βαθυκλέους 1, 2431076623, mail@1epal-esp-trikal.tri.sch.gr Δευτέρα-Παρασκευή: 17:20-20:40

Έξυπνη επιλογή !!!

 

Κάντε κλικ εδώ για φωτογραφικό υλικό

Μια Κυριακάτικη ηλιόλουστη μέρα στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων απολαύσαμε χθες στην εκδρομή που οργάνωσε το 15μελές συμβούλιο του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Ξεκινώντας νωρίς το πρωί με χαρούμενη διάθεση, φθάσαμε στην πόλη που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός τον 6ο μ.Χ, αιώνα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Κατευθυνθήκαμε αρχικά στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Παύλου Βρέλλη, με τις θαυμαστές κέρινες μορφές ηρώων από την περίοδο της προεπανάστασης, της Επανάστασης, αλλά και με τα ειδικά αφιερώματα σε στιγμές της ιστορίας μας όπως η αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, πικρές σκηνές και θύμησες του 1940-1944, την τραγωδία της Κύπρου και την Κυρά της Ρω.

Μεταφερθήκαμε με τρενάκι στο ασβεστολιθικό σπήλαιο του Περάματος που διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο. Είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και αυτό που παραμένει πρώτο στις εντυπώσεις, το μέγεθος και την σπανιότητά του, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δημιουργείται. Απόδειξη, οι στάλες που νοιώσαμε στο πρόσωπό μας και πάνω στα ρούχα μας. Σ? αυτό βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (1956), απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.
Μετά από μια ενδιαφέρουσα οπτικοακουστική παρουσίαση στην αίθουσα προβολών κάναμε κι εμείς τη διαδρομή των 1100μ. με τα παραπάνω από 600 σκαλοπάτια και περιηγηθήκαμε στις μεγάλες αίθουσές του όπου η φύση σε συνδυασμό με το χρόνο έχουν δημιουργήσει υπέροχους σχηματισμούς. Στην έξοδο του Σπηλαίου, 25 μέτρα ψηλότερα από την είσοδο, θαυμάσαμε μια υπέροχη θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων, όσο και της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, ξακουστής από τον ιστορικό θρύλο της Κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά.

Απολαύσαμε επίσης εκπληκτικό μαγειρεμένο φαγητό σε ένα από τα ωραία εστιατόρια της περιοχής, ενώ αρκετοί από τους εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια σύντομη επίσκεψη στο νησάκι, το μοναδικό κατοικημένο νησί σε λίμνη στην Ευρώπη με 100 περίπου οικογένειες και επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς εκτελούνται δρομολόγια με καραβάκια κάθε μισή ώρα μέχρι και τα μεσάνυχτα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Γιάννενα, έμεινε ένα νησί δίχως όνομα - το μικροσκοπικό «Νησί της Λίμνης» ή «Νησάκι των Ιωαννίνων». Ένας πευκόφυτος βράχος, που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, καμωμένο από πέτρα. Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα.

Στην επιστροφή δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση για καφέ στο πανέμορφο Μέτσοβο, την παραδοσιακή ορεινή κωμόπολη που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του γραφικότερου οικισμού της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1160 μ. ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της χώρας μας, και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα που μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε ωραίες στιγμές όλοι μαζί λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Για άλλη μια φορά θερμά συγχαρητήρια στο πάντα άξιο 15μελές του Εσπερινού ΕΠΑΛ για την ωραία πρωτοβουλία του.

Επίσημη ιστοσελίδα Esaw

 

 

Παρουσίαση 1ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2016-2018

 

Προγραμμα Erasmus+ P@LS

 

Βασίλης Βαρσάνης: Το Εσπ. ΕΠΑΛ Τρικάλων αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αξίας της Δια Βίου Μάθησης

Προγραμμα Erasmus+ ESAW

 

Comenius Project

Copyright © 2020 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρκάλων Rights Reserved.